петък, 3 декември 2010 г.

Лъже ли Дянков за Бюджет 2011?


Лъже най-безочливо. От нежелание да признае собствената си безпомощност и неумение да се справи с държавните финанси. За какво става дума?
"България ще е сред малкото държави от ЕС, които покриват маастрихтския критерий да няма прекомерен дефицит и сме сред малкото страни, които не вдигат данъци. Всички пари иззети за здраве ще се харчат за здраве, намериха се и пари за образование. Това е бюджет на стабилността. България няма друг път освен този". Това са думите на министър Симеон Дянков след приемането на второ четене от Народно събрание на Бюджет 2011 г.
1) Много е вероятно през 2011 г. България да има свръх-дефицит (за трета поредна година) и да не покрие критерият от Маастрихт за допустимо превишение на разходите над приходите от 3% от БВП. Причината е, че заложеният ръст на икономиката и на данъчните приходи за следващата година са нереалистични. Повече виж тук.
2) Не е вярно, че правителството не вдига данъци. Увеличени бяха социалните осигуровки (с 1.8 процентни пункта) както и акцизите (върху насипния тютюн и горивата). Създадоха се условия данъчната тежест да бъде повишена и на местно ниво - с т.нар. туристически данък, повишаване горната ставка на данъка върху имотите.
3) Лъжа е, че всички пари иззети за здраве ще се харчат за здраве. С включването на резерва на здравната каса във фискалния резерв практически се отварят вратите част от здравните ви осигуровки да отидат за субсидиране на киното, народна милиция и каквото още се сетите.
4) Бюджет 2011 не е бюджетът на стабилността. Точно обратното. С него се прокарва политика на бюджетни дефицити и трупане на държавен дълг, което е крайно опасно за стабилността на страната.
*********************
Снимка: Цветелина Ангелова, в-к "Дневник"

понеделник, 15 ноември 2010 г.

Разочарованието Forbes


Медийната новина от изминалата седмица е, че списание Forbes вече излиза и на българския пазар. Макар и с една година забавяне от планираното, заради кризата. Издава го Атика Медия ("Максим", "Playboy", "Грация" и др.), а главен редактор е бизнес журналистът Йордан Матеев.
Forbes е лесно откриваем (поне в София, аз лично го мяркам по всички репове), на прилична за името си цена от 7 лв. и лесно четим.
Списанието стартира с годишник, в който основно място заема традиционната класация на най-богатите хора в света. За чуждото съдържание, което се спуска от американското издание няма да говоря - всеки, който е чел Forbes знае какво може да открие там. В това отношение изненади няма как да има. Интерес за мен представляваше българското съдържание. Очаквах го с нетърпение и заради рекламираното интервю с Бойко Борисов и списъкът на 21 най-влиятелни български предприемачи.
Ако прочетете интервюто с Бойко напълно непредубедено (за тази цел помага и медитация) ще останете с впечатлението, че управлението на държавата е в най-сигурните възможни ръце и ще си отдъхнете спокойно. Едно усещане, което може да ви накара да се усъмните в душевното си здраве както се случи с мен. Казах си, че има нещо много сбъркано в това интервю, но прелистих нататък без да се замислям повече по въпроса.

понеделник, 25 октомври 2010 г.

Скоро ще вземат и вашите пари



"Голямата четворка" 

"Индивидуалните партиди не означават лични пари на хората, а пари на работодателите и предприятията." - Хр. Митрева, 24 окт. 2010
Това ще се превърне в един от ключовите цитати на новата идеология Бойковизмо - Тотювизма, чиято платформа се заражда от известно време насам по разни тристранни brain(less)-storming сесии и ще бъде изучавана след време в часовете по история на ГЕРБ.
Изказването е по повод обвиненията, че държавата на практика национализира професионалните пенсионни фондове в пореден отчаян опит да запълни дефицита на бездънното НОИ.

понеделник, 4 октомври 2010 г.

Кинаджиите да си гледат работата


"Оръжия или филми? Аз лично предпочитам данъците ми да се харчат за бомбардирането на чужденци с целулоид."
Коментарът е на някой си jaywalker по тема за киносубсидиите на сайта www.marginalrevolution.com. Може и да не е най-умното, което сте чели по темата, но в крайна сметка навежда на основния въпрос в случая: "За какво се харчат моите данъци?"
Едва вчера разбрах, че за киноиндустрията държавата по закон трябвало да даде 17 млн. лв. тази година. Ако разделим субсидията на 2 млн. данъкоплатци излиза, че съм дал 8 лв. за българско кино без никой да ме е питал. Това е извън осемте лева, които вече платих за да гледам "Мисия Лондон". Прощавайте, но си искам осемте лева обратно.

петък, 24 септември 2010 г.

Петъчно

Днес, когато много хората се надяват, че най-лошото от кризата вече е преминало, а други са вперили тревожен поглед в данните за бюджетните дефицити, растящите държавни дългове и спорадичните сигнали, че финансовите системи на държави като Ирландия и Гърция (а защо не и САЩ?) продължават да са на ръба на пропастта, може би е интересно да припомня една история, случила се преди 141 години. На пръв поглед може да не изглежда много на място, но в своята същност представлява отражение на това, пред което днешната финансова система ще трябва да се изправи рано или късно. 

вторник, 21 септември 2010 г.

Накъде върви най-голямата "демокрация" в света?


Целият шум около плана за построяване на джамия и ислямски културен център в близост до Кота Нула в Ню Йорк е показателен за противоречията, които раздират най-голямата демокрация в света и рисува в неприятни краски бъдещето й. Отбелязването на десетата годишнина от атентатите на 11 септември също мина под знака на разгорощени дебати трябва ли да има културен център с джамия точно на това място, а много демократично настроени американци упражниха правото си на протест срещу строежа. Един особено либерален пастор дори заплаши да изгори публично корана. Тези му намерения не се вписаха в разбиранията за толерантност на американския президент Барак Обама и пастор Джоунс се принуди да се откаже временно от субкултурните си планове.

понеделник, 20 септември 2010 г.

Ще провали ли Дянков и Бюджет 2011?

Основна новина някъде през август 2011:
"Правителството спешно внесе в Народно събрание проекта за актуализация на държавния бюджет. Разчетите на кабинета отново се оказаха погрешни след като икономиката на страната до момента отчита ръст много под прогнозирания, а данъчните приходи изостават от планираното. Финансовият министър Симеон Дянков обяви, че правителството ще търси нови заеми, за да финансира нарастващия дефицит. Международните пазари реагираха с повишаване на рисковите премии за България..."    
Въпреки че имаше възможност да се упражнява по публични финанси в продължение на повече от година с бюджета за 2010 г. и с две актуализации - за 2009-а и 2010-а, бившият главен икономист по финанси и частно дело в Световната банка Симеон Дянков все още изпитва непреодолими трудности със съставянето на реалистичен бюджет.

четвъртък, 1 юли 2010 г.

Таванът за цените на такситата показа, че няма таван за глупостта на министъра

За пръв път се качих на "мошеническо" такси преди няколко седмици. С приятелката ми закъснявахме, махнахме на първата кола, видяхме тарифата й и въпреки това се качихме. Просто преценихме, че не можем да си позволим да чакаме следващата. Платихме 12 лв. за растояние от 3-4 км.
Не съм щастлив от този факт, но още повече се възмутих на решението на Министерски съвет (по предложение на министъра на транспорта) за въвеждане таван на цените на таксиметровите услуги. Преди да ме нападнете, държа да отбележа, че:
- да, и аз се дразня на цени от 5 лв на километър
- да, и аз се дразня, че такива таксита дебнат пред гари, автогари и болници заблудени "провинциалисти", или хора, изпаднали в беда
- да, и аз се дразня, че често първият сблъсък на чужденци с българската действителност е сметка от 50 евро за разстоянието от летището до центъра
Да, има проблем, но Не, не е това решението.

Време е отново за МВФ

Когато проблемите в една икономика станат неуправляеми, а властимащите загубят напълно волята и кредита на доверие за реформи, идват мъжете в черно с тояга и морков в ръка. Пристигането на експертите от МВФ обикновено бележи дъното - на икономическия и политическия цикъл, и е моментът, в който става болезнено ясно, че пробиването не на една, а на поне три нови дупки в колана е неизбежно.

четвъртък, 3 юни 2010 г.

Бойко в страната на безобразната наглост

До скоро мислех, че българският политически живот вече няма с какво да ме изненада като наглост, арогантност, безпринципност и дебелоочие.
Оказа се, че има.
Преди няколко дни Бойко Борисов запита в отворено писмо медиите дали някога им е оказвал натиск. Напълно в реда на добрия тон главните редактори отрекоха долната инсинуация, тръгнала от президента Първанов. Дори с леко пренебрежение подхвърлиха, че е несериозно да се говори за такива неща, тъй като медиите били независими.
Нека бъдем откровени. Никой не е очаквал от главните редактори на свободните български медии да променят леко надупената поза, в която са замрели, винаги готови да поемат новинарския поток, който постоянното присъствие на Бойко Борисов в близост до лентички годни за рязане, генерира. Това биха били свръх очаквания към едни най-обикновени хора - просто не става.

четвъртък, 25 март 2010 г.

Още малко мерки

Нали е модерно напоследък, реших и аз да се разпиша с един "пакет" против кризата. Изхождам от презумпцията (или презункцията, както казва една позната), че основната заплаха в средносрочен план е оформящият се значителен бюджетен дефицит, който е породен от нарастването на държавните разходи при спадащи приходи.

понеделник, 22 март 2010 г.

Бавно по пътя надолу

Правителството е паникьосано. То си няма никаква идея как да се справи с надвисналата опасност над публичните финанси, още по-малко пък е наясно как би могло да даде някакъв живителен тласък на икономиката. Две нелесни и влизащи в противоречие задачи. А най-тъжно-смешното е, че то само се вкара в тази нелепа ситуация - с тоталния отказ на премиера-популист Борисов да направи каквито и да било реформи или съкращения в бюджетната сфера и с постепенното изолиране на финансовият министър от вземането на решения.
Искате да знаете какво следва от тук нататък?

четвъртък, 28 януари 2010 г.

Пенсионната реформа: Мисия (не)възможна

Противно на това, което се говори напоследък в медиите, правителствените предложения за увеличаване на възрастта за пенсиониране не поставят началото на истинска реформа в системата. Точно обратното - забавят за неопределено време решението на проблема като лансират една по-скоро палиативна мярка.
Очевидно е, че сегашната разходо-покривна система е пред колапс. Работещите нямат стимул да плащат осигуровки, защото срещу тях получават единствено обещания в бъдеще време за още по-мизерни пенсии от тези, с които са принудени да съществуват днешните пенсионери. Средствата, които държавата отделя под една или друга форма, за да запълни дупката между събраното от осигуровки и необходимите пари за пенсии расте с всяка изминала година. Сумата ще достигне 3.6 млрд. лв. (5.6% от БВП) през 2010 г., при 1.2 млрд. лв. (2.9% от БВП) през 2005 г. Крепенето на този модел при ясно изразената тенденция на застаряване на населението означава единствено фалит на държавата рано или късно.

сряда, 27 януари 2010 г.

Като кмет и Бойко подписвал договори без да има пари



Ако си мислите, че правителството на Сергей Станишев е погодило изненадващо мръсен номер на Бойко Борисов като е сключило договори, за които не е имало пари и сега новият премиер-министър трябва да намери начин за разплащане, вижте това.
Оказва се, че тактиката е добре позната на самия БББ, който след като ударно и предизборно откриваше детски градини и ремонтирани улици, бореше се с боклука и проправяше място за околовръстното шосе, е оставил Софийска община с просрочени задължения за над 65 млн. лв. за 2009 г. Средствата са изразходвани основно за капиталови разходи по гореописаните направления.
Интересно, дали министър-председателят ще предаде know-how на наследницата си как да се справи с проблема? Примерно като изнуди фирмите-изпълнители за отбив от цената, за да им плати по-бързо?
***
Снимка: www.bghot.net

вторник, 19 януари 2010 г.

Как Дянков превърна провала си в успех



Юли, 2009 - Основна задача на новият финансов министър Симеон Дянков е съкращаване на държавните разходи, за да се постигне балансиран бюджет и дори малък излишък. Това става ясно, както на церемонията по встъпването му в длъжност, така и от интервю във в. Стандарт.

4 Септ, 2009 - Правителството вече е предприело действия по съкращаване на разходите на отделните министерства, както и мерки за увеличаване на събираемостта а бюджетните приходи. Очаква се те да доведат до постигане на балансиран бюджет в края на 2009 г., заявява Симеон Дянков по време на парламентарен контрол.

16 Септ, 2009 - Приключването на 2009 г. с балансиран бюджет е най-важната задача, която си е поставило правителството в краткосрочната програма за справяне с кризата. Това казва финансовият министър Симеон Дянков при представянето на пакета от мерки (целта е разписана на стр.3, І/2).

18 Септ, 2009 - Една от най-важните антикризисни мерки е да има балансиран бюджет за тази и по възможност за следващата година и да не се стига до дефицити. Отново думи на министър Дянков по време на обсъждането на изготвения по поръчка на президента Първанов икономически доклад.

В началото на октомври Дянков намеква, че не е сигурно дали в края на годината бюджетът ще излезе на нула.

четвъртък, 14 януари 2010 г.

Бисери от изслушването за еврокомисари

Да, Румяна Желева се представи "на ниво" при изслушването си в Европарламента. Да, тя показа, че е меко казано посредствен кандидат, който се измъква с общи приказки, владее английски не особено добре, а българският й, който ползва когато стане напечено, е малко по-лош от английския. Желева е еманацията на кадровата безпомощност на ГЕРБ. Но далеч не беше единствения...как да кажа? колоритен в отговорите си кандидат за еврокомисар. Много хора побързаха да се възмутят от нейната неадекватност, да се засрамят, че са българи (за пореден път), а няколко особено комплексирани типа успяха да създадат група във Facebook "Г-жо Желева, настояваме да ни се извините!".
Ето няколко примера, които показват, че и кандидатите за еврокомисари на други държави също обичат общите приказки, правят се на улави при неудобни въпроси, могат спокойно да се запишат на курсове по английски при Румяна Желева и като цяло не са особено убедителни в представянето си.

четвъртък, 7 януари 2010 г.

Данъчната дискриминация продължава и през 2010 г.

Младите семейства запазиха данъчното облекчение при изплащане на ипотека - ако сте женени и един от вас двамата е до 35 г. възраст, можете да си спестите почти целия подоходен данък през следващите няколко години. При ипотечен кредит от 100 000 лева (това е таванът за облекчението, предвиден от закона), 9% лихва, 20 годишен период на изплащане и анюитетни вноски (равни вноски всеки месец, при които първо се изплаща по-голяма част от лихвата), сумата, която можете да приспаднете от годишната си данъчна основа през 2010 г. е 8924 лв. Ако годишният ви доход след удържането на осигуровки е 12000 лв. ще платите само 307 лв. данък общо доход вместо 1200 лв. През 2011 г. сумата, която можете да приспаднете е 8748 лв. и т.н.
"Възрастните" семейства (над 35 г.) и неженените/неомъжените кучета ги яли. Младите (до 35 г.) хора с деца, живеещи на семейни начала в дом на изплащане също духат. Можем да поздравим гениите от НДСВ (по чиято идея бе внесена поправката миналата година) и от ГЕРБ (които в типичен стил първо решиха облекчението да отпадне, после под строгия поглед на Бойко размислиха) за това дискриминационно решение, за което всеки, неспадащ в графата "младо семейство" и набутал се с ипотека, би трябвало да съди държавата. "Ало, Гиньо, жив ли си?" (Гиньо Ганев май още е омбудсман, освен ако не е починал от старост и мързел)