четвъртък, 14 януари 2010 г.

Бисери от изслушването за еврокомисари

Да, Румяна Желева се представи "на ниво" при изслушването си в Европарламента. Да, тя показа, че е меко казано посредствен кандидат, който се измъква с общи приказки, владее английски не особено добре, а българският й, който ползва когато стане напечено, е малко по-лош от английския. Желева е еманацията на кадровата безпомощност на ГЕРБ. Но далеч не беше единствения...как да кажа? колоритен в отговорите си кандидат за еврокомисар. Много хора побързаха да се възмутят от нейната неадекватност, да се засрамят, че са българи (за пореден път), а няколко особено комплексирани типа успяха да създадат група във Facebook "Г-жо Желева, настояваме да ни се извините!".
Ето няколко примера, които показват, че и кандидатите за еврокомисари на други държави също обичат общите приказки, правят се на улави при неудобни въпроси, могат спокойно да се запишат на курсове по английски при Румяна Желева и като цяло не са особено убедителни в представянето си.

- Algirdas Semeta (данъци, митници, одит и борба с измамите, Литва), който на въпроса "Не смятате ли, че новия Директор на службата за вътрешен одит към ЕК е в конфликт на интереси, защото е и бивш Главен счетоводител на ЕК и реално ще инспектира собствената си работа?", отговаря на зашеметяващ английски по следния начин:
- Познавам Брайън Грей като много...благоразумен (prudent) човек, с който сме обсъждали въпроса с неговата дейност като вътрешен одитор. Той има много идеи как да подобри дейността по вътрешния одит...(и т.н., виж клипчето)"
- Небезизвестния Olli Rehn (икономически и парични въпроси, Финландия), който след като обяснява, че влизането в еврозоната не води до повишаване на инфлацията е запитан: "Как тогава ще обясните ръста на цените в Словакия и по-големия спад в БВП на страната след приемането на еврото, спрямо съседна Чехия?"
Оlli Rehn отговаря: "Зад тези числа сигурно има много фактори. Имам много словашки приятели и огромното мнозинство от тях подкрепя членството на Словакия в еврозоната...(wtf?)"
- Janusz Lewandowski (бюджет, Полша), запитан дали подкрепя предложението на ЕП за удължаване на финансовата рамка от 2007-2013 г. до 2015-16 г., така че да съвпада с мандата на ЕК и ЕП, отговаря: "Удължаването на настоящата финансова перспектива е едно от многото възможни решения за среща на финансовата перспектива с мандата на парламента. Но не е единствената." (може би съкращаване мандата на ЕП??)
С бисер се разписа и Joaquín Almunia (конкурентоспособност, Испания) - "Политиката на конкуренция е основен инструмент на ЕС да бъде конкурентоспособен на глобалната сцена."

2 коментара:

  1. Ако Оли Рен беше гледал данните, щеше да може да им каже, че всъщност в Словакия инфлацията е по-ниска отколкото в Чехия - т.е. Euro rulez! Ама като не знае данните, мрънка...

    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/refreshTableAction.do;jsessionid=9ea7971b30dd325ba443e7e5456686b1e05777255ed4.e34RaNaLaxqRay0Lc3uLbNiMch4Qe0?tab=table&plugin=1&pcode=teicp000&language=en

    ОтговорИзтриване
  2. Мисля, че да мисля е много добре за мисленето като цяло

    ОтговорИзтриване