вторник, 19 януари 2010 г.

Как Дянков превърна провала си в успех



Юли, 2009 - Основна задача на новият финансов министър Симеон Дянков е съкращаване на държавните разходи, за да се постигне балансиран бюджет и дори малък излишък. Това става ясно, както на церемонията по встъпването му в длъжност, така и от интервю във в. Стандарт.

4 Септ, 2009 - Правителството вече е предприело действия по съкращаване на разходите на отделните министерства, както и мерки за увеличаване на събираемостта а бюджетните приходи. Очаква се те да доведат до постигане на балансиран бюджет в края на 2009 г., заявява Симеон Дянков по време на парламентарен контрол.

16 Септ, 2009 - Приключването на 2009 г. с балансиран бюджет е най-важната задача, която си е поставило правителството в краткосрочната програма за справяне с кризата. Това казва финансовият министър Симеон Дянков при представянето на пакета от мерки (целта е разписана на стр.3, І/2).

18 Септ, 2009 - Една от най-важните антикризисни мерки е да има балансиран бюджет за тази и по възможност за следващата година и да не се стига до дефицити. Отново думи на министър Дянков по време на обсъждането на изготвения по поръчка на президента Първанов икономически доклад.

В началото на октомври Дянков намеква, че не е сигурно дали в края на годината бюджетът ще излезе на нула.



На пресконоференция в Министерски съвет през декември вече се разбира (то е ясно много по-рано за всеки, следил месечните данни за финансите на държавата, но тогава е оповестено публично), че бюджетът ще излезе на дефицит от близо 500 млн. лв.

Дефицит не се налага, можем да стигнем до балансиран бюджет на годишна основа, но добрите финансови новини ни позволяват „малко да разпуснем предпазнично”, казва Дянков.

Забелязвате ли как постепенно от крайно нежелан, бюджетният дефицит се превръща в допустим, даже целенасочено търсен механизъм за предпразнично разпускане?!

Нещо повече, новината за провала на правителството в бюджетната политика (това е провал, нали? или аз бъркам нещо?) е представена като добра! В официалният блог на министър Дянков можем да прочетем следното:

"(...)Бюджет 2009 приключи с дефицит на касова основа в размер на около 498,9 млн. лeва.(...) Това поставя страната ни в групата на страните-членки с най-нисък бюджетен дефицит за годината в ЕС, което е ясен сигнал, че независимо от неблагоприятната икономическа ситуация, българското правителство следва дисциплинирана и благоразумна фискална политика." (wtf?)

По-нататък четем още:
"Беше голяма борба в последните седмици на годината. Но успяхме. Екипът на зам.-министър Горанов постигна отличен резултат. Този успех ни окуражава за предстоящите няколко трудни месеца.” (WTF???)


Сега да видим как е постигнат този "отличен резултат":

1) Неизплащане навреме на 200 млн. лв. по обществени поръчки на близо 180 фирми (по списък, изготвен от МФ). В началото на януари Министерство на финансите обяви, че е сключило споразумение с част от фирмите, които ще получат около 66 млн. лв. до края на март.

2) Забавяне заплатите на лекарите за ноември в размер на 140.5 млн. лв., които бяха изплатени едва на 5 януари, 2010 г.

3) Забавяне заплатите на железничарите за ноември в размер на 13.3 млн. лв. Парите са преведени от МФ на 11 януари, 2010 г.

4) Забавяне на възнагражденията за ноември на всички бенефициенти по програмите и мерките на Социалното министерство за насърчаване на трудовата заетост - по груби изчисления става въпрос за 4-5 млн. лв.

...не знам дали има 5) и 6) и т.н. На мен ми се струва обаче, че Г-н Дянков далеч не е толкова добър финансист когато опре до практика.

----------
Снимка: Цветелина Ангелова, в-к "Дневник"

5 коментара:

  1. Браво! Тези неща си ги мисля и аз от известно време, но ти си го формулирал много добре!!

    Слави

    ОтговорИзтриване
  2. Абсолютно точно! Аз не съм финансист, но определено виждам колко некадърен практикуващ финансист е новият "гениален" финансов министър на милата ни Родина!

    ОтговорИзтриване
  3. Фактът, че всеки месец се казва нещо различно създава впечатлението, че с този бюджет се работи от месец за месец и се кърпи на парче. Той явно дойде в непозната за него обстановка и липсва пследователност в действията му - дългосрочна визия за работа с бюджета. Мерките са полвинчати и ефектът от тях е неясен. Но действията му доведоха българската икономика до рецесия, на която още не сме стигнали дъното.

    ОтговорИзтриване
  4. # Интересно какъв дефицит ще отчете европейската статистика и как това ще се отрази на имиджа на страна?
    # Слави,
    Защо не напишеш една приложна икономика за приноса на българското правителство към националния спорт на гърците - изкривяването на макроикономическите данни? ;)

    ОтговорИзтриване
  5. изглежда като мародерство, но всъщност когато няма пари и държавата е на ръба на хаоса няма кой знае колко голям избор между това какво "ДА" и какво "НЕ"

    ОтговорИзтриване