четвъртък, 31 март 2011 г.

Студентите би трябвало да съдят СУ

проф. Илчев, ректор на СУ, снимка Dnes.bg

Софийският университет ще затвори врати на 4 април, понеделник за неопределено време. Решението е на академичният съвет на СУ и е взето снощи, стана ясно днес. Причината е отнемането на Ботаническата градина в Балчик от университета.
По този повод ректорът на СУ проф. Иван Илчев призова студентите към протестни действия. Същите тези студенти, които плащат семестриални такси на същият този университет, за да получат образование и диплома.
Учащите би трябвало да съдят Софийски университет затова, че не изпълнява задълженията си спрямо тях, вместо да подкрепят ръководството му.
Защото спорът за Ботаническата градина може да се реши единствено в съда, както е във всяка нормална държава. Ако СУ имат законното право над нея, би трябвало да я получат, не е ли така? Но какво казва самият проф. Илчев?
"Всички тези дела до момента бяха в полза на Софийския университет, но изведнъж последното решение твърди обратното. Всъщност решението е правилно, то казва, че Държавата има правото да се разпорежда с публичната държавна собственост, така че ние не спорим за това, че е юридически неиздържано. Въпросът е обаче, че е политически обусловено."

Т.е. проф. Илчев оспорва едно законосъобразно решение и заплашва да лиши от образование колко хиляди студенти?