понеделник, 25 октомври 2010 г.

Скоро ще вземат и вашите пари



"Голямата четворка" 

"Индивидуалните партиди не означават лични пари на хората, а пари на работодателите и предприятията." - Хр. Митрева, 24 окт. 2010
Това ще се превърне в един от ключовите цитати на новата идеология Бойковизмо - Тотювизма, чиято платформа се заражда от известно време насам по разни тристранни brain(less)-storming сесии и ще бъде изучавана след време в часовете по история на ГЕРБ.
Изказването е по повод обвиненията, че държавата на практика национализира професионалните пенсионни фондове в пореден отчаян опит да запълни дефицита на бездънното НОИ.
След като клекна пред всички абсурдни и безобразни искания на синдикатите страхувайки се от нов протест под прозорците на парламента (в България няма причина тази дума да се пише с главна буква), правителството е на път не просто да срине хилавата фондова борса и изтъняващото доверие в порочната ни пенсионна система - то поставя самите основи на обществения договор в България в друг коловоз. Коловоз, при който пазарната инициатива, частната собственост и свободата на избор са последната грижа на държавата. Коловоз, който стремглаво ще върне страната с над 20 години назад във времето, а печалните резултати от това са ни известни предварително.
Не са криви пенсионните фондове, че все още не са започнали да изплащат ранните пенсии на работниците от І-ва и ІІ-ра категория труд. Държавата (разбирай последните три правителства) перманентно абдикира от задълженията си към пенсионната система. Задължения, поети още от 2000 г. за постепенно увеличение на пенсионната възраст, за изравняването на съотношението при плащането на осигуровки между работник - работодател, за постепенно нарастване на дела (с 1 процентен пункт всяка година) на вноската, която отива в лична партида на лицата, родени след 1960 г., докато стигне 10%. Днес държавата не желае да признае собственото си безсилие, а експроприира парите на близо 230 хиляди души в замяна на обещание за пенсии, необвързани по никакъв начин с размера на внесеното от всеки един осигурен. 
Не се изненадвайте, ако следващия ход за "стабилизиране" на пенсионната система, който "Великата четворка" ще предприеме е да се национализират и парите от задължителното допълнително пенсионно осигуряване - онези 5% от вашата брутна заплата, които всеки месец отиват във вашата лична сметка. Все пак "тези пари не са на хората..."
***************
снимки: www.dnes.dir.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар