четвъртък, 25 март 2010 г.

Още малко мерки

Нали е модерно напоследък, реших и аз да се разпиша с един "пакет" против кризата. Изхождам от презумпцията (или презункцията, както казва една позната), че основната заплаха в средносрочен план е оформящият се значителен бюджетен дефицит, който е породен от нарастването на държавните разходи при спадащи приходи.

І. Краткосрочни мерки (до края на м. април) -
1) Незабавно разплащане с фирмите-изпълнители по обществени поръчки и освобождаване на задържаното ДДС.
2) Сключване на договор с консултантска компания, която да изготви функционален анализ на всички административни структури (ако отворите т.нар. програмни бюджети на министерствата на транспорта, на регионалното развитие и на околната среда и водите ще откриете доста обезпокоителни сходства).
3) Сключване на договор с консултантска компания, която да изготви анализ за ефективността на разходите по всички проекти, включени в капиталовата програма на правителството за 2010-2011 г.
4) Замразяване на 20% от текущите и капиталови разходи на централния бюджет.
5) Приватизация на Булгартабак, Български пощи, БФБ, БНТ, БНР, НДК и продажба на миноритарните държавни дялове; концесиониране на летище София, пристанищата във Варна и Бургас.
6) Изработване на стратегия за реформа на пенсионната система и здравеопазването.
7) Преглед на всички регулаторни и лицензионни режими и пречки пред откриването/правенето/закриването на бизнес съвместно с бизнеса и НПО - нещо, което прочутият с "Doing business" финансов министър така и не направи за осем месеца. За негов срам (дори да приемем, че не му е работа, той без друго се бърка навсякъде. Поне да се беше бъркал в това, от което уж разбира).
8) Незабавно уволнение на министрите Цветанов и Ангелов, заради скандалното им поведение по повод на предложението държавните служители да поемат своя дял от осигурителните вноски, на Тотю Младенов заради глупост, на Вежди Решидов задето пази НДК от продажба, на Симеон Дянков, заради несправяне със задълженията му като министър и воденето на проциклична фискална политика.
ІІ. Средносрочни мерки (май-август) -
1) Вместо механично да се съкращава процент от разходите или от заетите в бюджетната сфера се извършва преструктуриране и оптимизиране на администрацията съгласно резултатите от анализа (т.І, 2.), закриване на министерства и дублиращи се звена, прехвърляне на услуги към частния сектор.
2) Ревизия на капиталовите разходи съгласно доклада за ефективността (т.І, 3).
3) Премахване на преградите за правене на бизнес съгласно резултатите от т.І, 7.
4) Актуализация на Бюджет 2010 съгласно т.2 и 3.
ІІІ. Дългосрочни мерки (септември-декември) -
1) Емитиране на държавни облигации в случай, че въпреки взетите мерки се очертава дефицит в края на годината.
2) Изготвяне на реалистичен и балансиран бюджет за 2011 г, в който да залегнат:
- премахване на Данък печалба
- премахване на Данък дивидент
- премахване на Данъка върху доходите на физическите лица
- първите стъпки за реформиране на здравната и пенсионната системи
Отмяната на преките данъци ще стимулира икономиката и пазара на труда, както и чуждестранните инвестиции. Ще даде възможност за преразглеждане и оптимизиране на осигурителната тежест с перспектива за въвеждане на лични пенсионни и здравни сметки.

1 коментар:

  1. Много ми харесва I.1)!
    по I.4) те усетиха и си раздадоха парите за дрехи :)
    по I.5) - а купувачи ще има ли?
    6) - да! да! да! вече колко правителства се канят, ама на...
    8) - разбира се...
    МНОГО МИ ХАРЕСВА ТОВА ЗА ДАНЪЦИТЕ...

    ОтговорИзтриване