сряда, 2 декември 2009 г.

Какво НЕ повишиха Standard & Poor's днес?

А) Кредитния рейтинг на България
Б) Кредитния рейтинг на България
В) Кредитния рейтинг на България

Отдавна съм забелязал, че медиите имат странната склонност да изкривяват информацията. Било поради невежество, злонамереност, или защото някой "експерт" или политик ги е подвел. И трите причини ми се струват еднакво неприятни що се касае до крайния резултат.
Днес на няколко пъти попаднах в български сайтове на информацията, че S & P са повишили кредитния рейтинг на България. Тъй като исках да проверя информацията от достоверен източник се порових малко и се оказа, че това не е вярно. От S & P са повишили перспективата по кредитния рейтинг на страната от негативна на стабилна, което е доста различно, дотолкова, доколкото рейтинга остава непроменен - "ВВВ". След като си изясних картинката седнах в очакване на новините по телевизията. И не бях разочарован!
Не повярвах на ушите си, когато самият финансов министър Симеон Дянков заяви от парламентарната трибуна, че кредитния рейтинг на страната е повишен (Тв 7). За него поне съм сигурен, че знае какво говори.
Виж, Бойко Борисов не ме изненада никак. Камерата на бТВ по един незабравим начин е запечатала самодоволната му физиономия, докато размахва в движение някакъв лист хартия и води горе-долу следния разговор с журналистите:
БББ: "А, тва прочете ли го ти?"
Ж: "Кво е тва?"
БББ: "Кредитният рейтинг на България се вдига. Еее, снимайте го. Ей, ей виж (показва хвърчащия лист с гордостта на стопанин, който е отгледал 14 килограмова тиквичка без пестициди)."
Та как да очакваме после Юксел да не потвърди тази неистина?