понеделник, 20 септември 2010 г.

Ще провали ли Дянков и Бюджет 2011?

Основна новина някъде през август 2011:
"Правителството спешно внесе в Народно събрание проекта за актуализация на държавния бюджет. Разчетите на кабинета отново се оказаха погрешни след като икономиката на страната до момента отчита ръст много под прогнозирания, а данъчните приходи изостават от планираното. Финансовият министър Симеон Дянков обяви, че правителството ще търси нови заеми, за да финансира нарастващия дефицит. Международните пазари реагираха с повишаване на рисковите премии за България..."    
Въпреки че имаше възможност да се упражнява по публични финанси в продължение на повече от година с бюджета за 2010 г. и с две актуализации - за 2009-а и 2010-а, бившият главен икономист по финанси и частно дело в Световната банка Симеон Дянков все още изпитва непреодолими трудности със съставянето на реалистичен бюджет.

Най-важното в проекта за 2011 г. e, че дефицитът вероятно отново ще надхвърли максимално допустимите 3% от БВП (според Маастрихтските критерии), а държавният дълг ще расте с бързи темпове. 
Рисковете идват по две линии. Първата е толкова оптимистичната, че чак нелепа прогноза за икономически растеж от 3.6% базиран на износа. Причината, поради която експортните компании се представят толкова добре от началото на годината досега е в започналото възстановяване на основните търговски партньори и нарастващите цени на суровините на световните пазари (42% от износа на България са суровини и материали). Експортът обаче далеч няма капацитетът да дърпа икономиката напред, колкото вътрешното търсене. А то няма как да се съживи при запазване високите нива на безработица, каквито са очакванията.     
Успоредно с това една нова рецесия изглежда все по-вероятно покрай тревожните данни за безработицата в САЩ и лабилното възстановяване на Европа, което лесно може да се разклати при все още висящите проблеми на Гърция и Ирландия. С други думи, външната среда, на която разчита правителството най-вероятно няма да бъде толкова благоприятна.
Втората линия е заложеният ръст на приходите, който изглежда още по-неадекватен и от прогнозата за растежа. Очакват се 330 млн. лв. повече от корпоративния данък, или 24% ръст спрямо разчетите за 2010 г. При положение, че данъкът се начислява за база предходната година, т.е. през 2011 се облагат печалбите за 2010 г., този оптимизъм хвърля в недоумение.
Дори при този розов бюджет обаче правителството планира емитирането на 1 млрд. евро външен дълг и отпускането държавна гаранция за 800 млн. лв. заеми за БДЖ и НКЖИ. Лихвените плащания се очаква да нарастнат до 500 млн. лв. по външните (при 367 млн. лв. за 2010) и до 155 млн. лв. по вътрешните задължения (135 млн. лв. за 2010 г.).
В сивата действителност обаче на министър Дянков ще му се наложи да търси допълнително финансиране при по-неизгодни условия. Негова и на Бойко Борисов ще бъде заслугата за новото, поредно влошаване на държавните финанси след като за пръв път от над десет години генерирането на дефицити и трупането дълг са правителствена политика.

********
снимка: БГНЕС

Няма коментари:

Публикуване на коментар