вторник, 17 ноември 2009 г.

За банките, лихвите и хорската глупост


Екстравагантният стил на управление на БББ щеше да е относително малка беля, ако понякога не подбуждаше някои крайно неадекватни елементи от обществото към публична изява. С присъщия си словесен размах, с който решава всички държавни и частни проблеми, Бойко помоли банките да намалят с 3 пункта лихвените проценти по кредитите преди десетина дни (http://www.dnevnik.bg/pazari/2009/11/03/809943_kabinetut_pomolil_bankite_da_svaliat_lihvite_po/). От позицията на какъв точно и защо, не стана ясно. Все пак последното нещо, което един министър-председател трябва да прави е да се меси в политиката на частната банкова система. Банките съответно отговориха с някакви полуадекватни контрапредложения към правителството и с това нещата поутихнаха. Но Бойковата инициатива явно е вдъхновила някого -
Трупа особняци, нарекли се Организация за обществена самозащита – ЕДНО иска лихвите по кредитите да бъдат намалени с 2-3% и, забележете, гратисен период за погасяване на задълженията от две години (!?!?).
Кой би по главата тия хора да вземат ипотечни и потребителски кредити, когато очевидно не могат да си го позволят? Когато не гледат какъв договор подписват?? Една от задачите на пазара е да наказва глупавите решения, за да бъдат избягвани в бъдеще. Днес пазарът казва, че привлеченият от банките ресурс е скъп, а рискът – твърде голям. Затова лихвите са високи.
И не е работа нито на разни безделници, още по-малко пък на политици да се бъркат в това. Защото въпреки, че на протестът пред БНБ най-вероятно ще се погледне като на поредната странна изява на лунатици, историята ни е научила, че когато иде реч за банковата система, е добре да подхождаме пестеливо с думите и с действията.