четвъртък, 28 януари 2010 г.

Пенсионната реформа: Мисия (не)възможна

Противно на това, което се говори напоследък в медиите, правителствените предложения за увеличаване на възрастта за пенсиониране не поставят началото на истинска реформа в системата. Точно обратното - забавят за неопределено време решението на проблема като лансират една по-скоро палиативна мярка.
Очевидно е, че сегашната разходо-покривна система е пред колапс. Работещите нямат стимул да плащат осигуровки, защото срещу тях получават единствено обещания в бъдеще време за още по-мизерни пенсии от тези, с които са принудени да съществуват днешните пенсионери. Средствата, които държавата отделя под една или друга форма, за да запълни дупката между събраното от осигуровки и необходимите пари за пенсии расте с всяка изминала година. Сумата ще достигне 3.6 млрд. лв. (5.6% от БВП) през 2010 г., при 1.2 млрд. лв. (2.9% от БВП) през 2005 г. Крепенето на този модел при ясно изразената тенденция на застаряване на населението означава единствено фалит на държавата рано или късно.

Увеличаването на възрастта за пенсиониране единствено ще удължи агонията. То не решава основния проблем - липсата на връзка, между това, което човек внася за пенсия и реалната пенсия, която ще получи. Съвсем отделен е въпроса, че не е работа на държавата да решава кога АЗ ще се пенсионирам! Каква е алтернативата?
Всеки може да избира каква част от заплата му да се внася за пенсия в лична сметка (с някакъв минимален праг от 10%), как парите да бъдат управлявани (каква доходност да генерират) и на каква възраст да се пенсионира (Жоро Ангелов е дал чудесен пример как това може да функционира на практика в блога си). Така всеки ще е лично отговорен и заинтересован за бъдещето си.
Бюджетът ще поеме изцяло пенсиите на днешните пенсионери като за целта съкрати ненужни и неефективни разходи.
Сега да видим защо това най-вероятно няма да се случи. Защото правителството, което се реши на тази стъпка трябва доброволно да се откаже от 3.5-4 млрд. лв., с които ще трябва да компенсира приходите от осигуровки. Т.е. да пренасочи тези пари (защото не върви да вдига данъците - отново непопулярна мярка) от издръжката на чиновническия апарат, от строителството на пътища, чистенето на реки, субсидиите за тютюнопроизводители, нереформирани и губещи държавни предприятия и прочие дейности, от които може да се краде, или от които зависят потенциални гласоподаватели, към пенсионерите. Искам да видя този политик, който се реши да зачеркне 4 млрд. лв. държавни разходи!

Няма коментари:

Публикуване на коментар