петък, 3 декември 2010 г.

Лъже ли Дянков за Бюджет 2011?


Лъже най-безочливо. От нежелание да признае собствената си безпомощност и неумение да се справи с държавните финанси. За какво става дума?
"България ще е сред малкото държави от ЕС, които покриват маастрихтския критерий да няма прекомерен дефицит и сме сред малкото страни, които не вдигат данъци. Всички пари иззети за здраве ще се харчат за здраве, намериха се и пари за образование. Това е бюджет на стабилността. България няма друг път освен този". Това са думите на министър Симеон Дянков след приемането на второ четене от Народно събрание на Бюджет 2011 г.
1) Много е вероятно през 2011 г. България да има свръх-дефицит (за трета поредна година) и да не покрие критерият от Маастрихт за допустимо превишение на разходите над приходите от 3% от БВП. Причината е, че заложеният ръст на икономиката и на данъчните приходи за следващата година са нереалистични. Повече виж тук.
2) Не е вярно, че правителството не вдига данъци. Увеличени бяха социалните осигуровки (с 1.8 процентни пункта) както и акцизите (върху насипния тютюн и горивата). Създадоха се условия данъчната тежест да бъде повишена и на местно ниво - с т.нар. туристически данък, повишаване горната ставка на данъка върху имотите.
3) Лъжа е, че всички пари иззети за здраве ще се харчат за здраве. С включването на резерва на здравната каса във фискалния резерв практически се отварят вратите част от здравните ви осигуровки да отидат за субсидиране на киното, народна милиция и каквото още се сетите.
4) Бюджет 2011 не е бюджетът на стабилността. Точно обратното. С него се прокарва политика на бюджетни дефицити и трупане на държавен дълг, което е крайно опасно за стабилността на страната.
*********************
Снимка: Цветелина Ангелова, в-к "Дневник"