четвъртък, 28 януари 2010 г.

Пенсионната реформа: Мисия (не)възможна

Противно на това, което се говори напоследък в медиите, правителствените предложения за увеличаване на възрастта за пенсиониране не поставят началото на истинска реформа в системата. Точно обратното - забавят за неопределено време решението на проблема като лансират една по-скоро палиативна мярка.
Очевидно е, че сегашната разходо-покривна система е пред колапс. Работещите нямат стимул да плащат осигуровки, защото срещу тях получават единствено обещания в бъдеще време за още по-мизерни пенсии от тези, с които са принудени да съществуват днешните пенсионери. Средствата, които държавата отделя под една или друга форма, за да запълни дупката между събраното от осигуровки и необходимите пари за пенсии расте с всяка изминала година. Сумата ще достигне 3.6 млрд. лв. (5.6% от БВП) през 2010 г., при 1.2 млрд. лв. (2.9% от БВП) през 2005 г. Крепенето на този модел при ясно изразената тенденция на застаряване на населението означава единствено фалит на държавата рано или късно.

сряда, 27 януари 2010 г.

Като кмет и Бойко подписвал договори без да има пари



Ако си мислите, че правителството на Сергей Станишев е погодило изненадващо мръсен номер на Бойко Борисов като е сключило договори, за които не е имало пари и сега новият премиер-министър трябва да намери начин за разплащане, вижте това.
Оказва се, че тактиката е добре позната на самия БББ, който след като ударно и предизборно откриваше детски градини и ремонтирани улици, бореше се с боклука и проправяше място за околовръстното шосе, е оставил Софийска община с просрочени задължения за над 65 млн. лв. за 2009 г. Средствата са изразходвани основно за капиталови разходи по гореописаните направления.
Интересно, дали министър-председателят ще предаде know-how на наследницата си как да се справи с проблема? Примерно като изнуди фирмите-изпълнители за отбив от цената, за да им плати по-бързо?
***
Снимка: www.bghot.net

вторник, 19 януари 2010 г.

Как Дянков превърна провала си в успех



Юли, 2009 - Основна задача на новият финансов министър Симеон Дянков е съкращаване на държавните разходи, за да се постигне балансиран бюджет и дори малък излишък. Това става ясно, както на церемонията по встъпването му в длъжност, така и от интервю във в. Стандарт.

4 Септ, 2009 - Правителството вече е предприело действия по съкращаване на разходите на отделните министерства, както и мерки за увеличаване на събираемостта а бюджетните приходи. Очаква се те да доведат до постигане на балансиран бюджет в края на 2009 г., заявява Симеон Дянков по време на парламентарен контрол.

16 Септ, 2009 - Приключването на 2009 г. с балансиран бюджет е най-важната задача, която си е поставило правителството в краткосрочната програма за справяне с кризата. Това казва финансовият министър Симеон Дянков при представянето на пакета от мерки (целта е разписана на стр.3, І/2).

18 Септ, 2009 - Една от най-важните антикризисни мерки е да има балансиран бюджет за тази и по възможност за следващата година и да не се стига до дефицити. Отново думи на министър Дянков по време на обсъждането на изготвения по поръчка на президента Първанов икономически доклад.

В началото на октомври Дянков намеква, че не е сигурно дали в края на годината бюджетът ще излезе на нула.

четвъртък, 14 януари 2010 г.

Бисери от изслушването за еврокомисари

Да, Румяна Желева се представи "на ниво" при изслушването си в Европарламента. Да, тя показа, че е меко казано посредствен кандидат, който се измъква с общи приказки, владее английски не особено добре, а българският й, който ползва когато стане напечено, е малко по-лош от английския. Желева е еманацията на кадровата безпомощност на ГЕРБ. Но далеч не беше единствения...как да кажа? колоритен в отговорите си кандидат за еврокомисар. Много хора побързаха да се възмутят от нейната неадекватност, да се засрамят, че са българи (за пореден път), а няколко особено комплексирани типа успяха да създадат група във Facebook "Г-жо Желева, настояваме да ни се извините!".
Ето няколко примера, които показват, че и кандидатите за еврокомисари на други държави също обичат общите приказки, правят се на улави при неудобни въпроси, могат спокойно да се запишат на курсове по английски при Румяна Желева и като цяло не са особено убедителни в представянето си.

четвъртък, 7 януари 2010 г.

Данъчната дискриминация продължава и през 2010 г.

Младите семейства запазиха данъчното облекчение при изплащане на ипотека - ако сте женени и един от вас двамата е до 35 г. възраст, можете да си спестите почти целия подоходен данък през следващите няколко години. При ипотечен кредит от 100 000 лева (това е таванът за облекчението, предвиден от закона), 9% лихва, 20 годишен период на изплащане и анюитетни вноски (равни вноски всеки месец, при които първо се изплаща по-голяма част от лихвата), сумата, която можете да приспаднете от годишната си данъчна основа през 2010 г. е 8924 лв. Ако годишният ви доход след удържането на осигуровки е 12000 лв. ще платите само 307 лв. данък общо доход вместо 1200 лв. През 2011 г. сумата, която можете да приспаднете е 8748 лв. и т.н.
"Възрастните" семейства (над 35 г.) и неженените/неомъжените кучета ги яли. Младите (до 35 г.) хора с деца, живеещи на семейни начала в дом на изплащане също духат. Можем да поздравим гениите от НДСВ (по чиято идея бе внесена поправката миналата година) и от ГЕРБ (които в типичен стил първо решиха облекчението да отпадне, после под строгия поглед на Бойко размислиха) за това дискриминационно решение, за което всеки, неспадащ в графата "младо семейство" и набутал се с ипотека, би трябвало да съди държавата. "Ало, Гиньо, жив ли си?" (Гиньо Ганев май още е омбудсман, освен ако не е починал от старост и мързел)