събота, 23 юли 2011 г.

Митове за републиканци и демократи, vol. 2

Втори мит за двете американски партии: според общоприетото схващане републиканците са привърженици на консервативната фискална политика (избягване на бюджетен дефицит, по-нисък държавен дълг), докато демократите са склонни към по-големи държавни харчове.
От статистиката обаче е видно, че именно по време на последните три републикански администрации - на Рейгън и двамата Бушмени, държавният дълг на САЩ се утроява.
Единственият период, в който държавният дълг на страната расте значително по време на управлението на демократи е в периода 1941 - 1945 г., т.е. участието на Щатите във Втората световна война. 

5 коментара:

  1. мхм, пък по времето на обама даже намалява нали ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Администрацията е едно нещо, но бюджетът се приема от конгреса и сената. Това е сложна игра като всяка от трите власти има своето влияние и често взаимно се блокират (най-вече когато са от различни партии). Например, не е еднолично решение на Клинтън да постигне балансиран бюджет - това е резултат от блокиране на негови разходни инициативи в републикански доминирания конгрес, както и резултат от края на Студената война и съответното намаление на военните разходи.

    От друга страна, проблемът на Буш втори е, че той имаше дълго време републикански конгрес и сенат и не наложи нито веднъж вето на нито една глупост на съпартийците си - в същото време, не прокара и някаква особена реформа, изцяло се занимаваше с военни дейности и полицейщина.

    Т.е. големи бюджетни проблеми възникват основно когато една партия владее всички власти.

    ОтговорИзтриване
  3. Жоро, съгласен съм с извода ти. Но идеята в случая е да се разчупят някои клишета. На мен ми се струва, че спираловидното нарастване на държавния дълг на САЩ е плод най-вече на Рейгъновата и на Бушменската администрация. По примера, който даваш с Клинтън:
    Едно от предизборните обещания на Клинтън е да свие дефицита наполовина (реално му се налага да плаща заемите на Рейгън). Той успява да го направи, въпреки опозицията на републиканците, които не подкрепят бюджета за 1993 г. В резултат на тази му политика държавния бюджет излиза на плюс със 70 млрд. долара през 1998 г. и достига 237 млрд. долара през 2000 г. Излишъкът отива основно за изплащане на външния дълг на страната и именно той прокарва това решение.

    ОтговорИзтриване
  4. Съща теза подкрепена с още повече доказателства от Джеймс Островски в блога на Mises Institute:
    http://www.stumbleupon.com/su/1YsJx7/mises.org/daily/895

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за графиката!Представете си какво щеше да стане,АКО Мормонът Ромни,беше спечелил през 2012 г. изборите?!?!Със тези заявки които даваше за поголовни войни във Близкият Изток срешу който му падне,Дълговете на Америка щяха да стигнат до небесата!Очевидно е ,че Републиканцита са един бацил,и паразит за цялото Амер.Обшество,но избирателите им не са от най- умните!,до 30 години Америка ще загази като Гърция,а Китай ,ще е новият Глобален Лидер!Амин!

    ОтговорИзтриване