сряда, 26 октомври 2011 г.

3 в 1 - неочаквано кофти комбинация

картинка: Аз
3 в 1, или за няколко акцента от проведените избори миналата седмица, предстоящият балотаж за президент и проектът за държавен бюджет за 2012 г.:
- върна се двуполюсният модел от преди 2001 г. с тази малка разлика, че основните играчи са две леви партии - ГЕРБ и БСП. На въпроса защо ГЕРБ е лява партия може да си отговори всеки, който си направи труда да прегледа финансовата и икономическата политика на партията откакто е на власт.
- голяма част от българите, които искат мажоритарен парламентарен вот, може би нямат точна представа какво точно искат, защото на президентския и местен (кметски) мажоритарен вот гласуват партийно (това съждение, разбира се, е въпрос на интерпретация)
- връща се времето, в което ДПС и по-специално Ахмед Доган ще има възможността да реши изборите. При по-ниска избирателна активност от І тур (което е почти сигурно) простата аритметика показва, че при пълна мобилизация на БСП и ДПС електората разликата между Плевнелиев и Калфин може да бъде
стопена.
- крайно време е да се въведе електрическо гласуване, за да се спестят изродщините, наблюдавани на І тур, както и част от разходите за провеждането на избори. Това, разбира се, няма да стане, защото тогава ще бъде много по-трудно да се манипулира изборния резултат
- Росен Плевнелиев може би е доста по-глупав, отколкото си мисли мнозинството от българите. Няма как иначе да се обясни желанието му да стане президент - първо, защото БББ никога няма да му позволи да бъде наистина независим; второ, защото Цв. Цв. има как да направи първото нещо реалност (справка: приятелския огън, който откри по Плевнелиев по време на кампанията); трето, защото Плевнелиев явно не си е давал сметка за първите две, и то при положение, че е работил от над две години с тези хора.
- въпреки привидно добрата фискална позиция на държавата, налице са всички възможности тя да се влоши значително в края на мандата на правителството на ГЕРБ. Защо? Защото правителството упорито отказва да провежда структури реформи, да понижава преразпределителната роля на държавата (като остави по този начин повече пари у бизнеса и работещите) и да планира балансиран бюджет. Фискалният резерв най-вероятно ще бъде изстискан през следващата година с близо 1 млрд. лв., правителствената задлъжнялост ще се увеличи още повече (за двете години от управлението на ГЕРБ тя нарастна от ок. 14% до ок. 20% от БВП), а тепърва предстоят значителни плащания по външния дълг на страната. При изчерпан фискален резерв те ще трябва да се финансират с емитирането на нов дълг при влошени условия на международните пазари (едва ли някой смята, че дълговата криза в Европа ще отшуми през идната година).

1 коментар:

  1. избори...с годините тази дума почва да ми звучи, като диария или....ПМС. Суетня навсякаде, гнусни дебати и агитации с които болшинството кандидати по скоро ти стават противни и...и мангалите и парите и ефтините малки хора...мега цирк. Ще се говоря малко по конкретно. За целта ще ви разкажа една истинска история. Нямам политически убеждения, но все пак те са по-скоро десни. Вчера гласувах на местните избори в едно китно българско село. Гласувах за кандидата, "подкрепен" от ДПС срещу кандидата на ГЕРБ. Сетих се за това след като гласувах и ми стана весело, стана ми смешно. Смешно и за левите и за десните и за Догана и за БББ, за синьото и за червеното. То май синьото изчезна вече. Кое е ляво и кое дясно не знам. За мен това не значи нищо. Имаше двама кандидати и не виждам как и за един трезво мислещ човек с основно образование изобщо може да има избор в ситуацията. За мен нямаше избор. Ако си гладен и виждаш кофа с лайна и парче хляб имаш ли избор? "Яж лайна", това го казвам и на БББ и на Цв. Цв. и на тоя другия от Плевен ли беше от плевня някаква ли не знам и не ме интересува. Като го споменах се сетих за една друга истинска история. В нея Путин и Медведев си викат проститука(много я мразя тази дума, трябва да я заменят с някоя по-розова. Заформя се нещо като пиле на грил, при което Путин е отзад. Медведев казва -Путин, айде да се сменим малко. Путин отговаря: -Ми добре, сменете се. На мен нещата ми изглеждат 1 към 1 ама времето ще покаже. И да съм грешал ще ви напомня, че малко хейт не вреди никому. Аааа, сетих се за още една истинска история. Спомних си някакви предишни избори в които оная мижитурка станишевия се хвалеше с постигнатите резултатио на изборите и прочие. Снощи чух почти същите слова от устата на Цв. Цв. за тези избори, и веднага се сетих за станишката. Електрическо гласуване, звучи прекрасно, ама май ще стане, когато легализират и марихуаната. БББ бас държа че умира от нетърпение да го направи. Изборите в китното селце, за което говорих ги спечели герб, по особено гнусен начин-гербаджийската. Ето ви нова дума за речника-гербаджийската. Какво значи ли-намислете си 10 гадни неща, добавете кофа с лайна, разбъркайте добре и яжте до насита, ей това е "гербаджийската". Радвайте се на живота и хейтвайте на воля, защото след 2 години пак има избори, а на мене лично гербаджийската не ми се живее. Fuck герб.

    ОтговорИзтриване