сряда, 2 февруари 2011 г.

Галеното дете на икономиката

  Това е резултатът от преференциите за туризма      
  Българската икономика има едно галено дете и то се нарича туризъм. Дълги години любимият на политиците бранш се радва на данъчни преференции (по-ниско ДДС) и на милиони левове пари на данъкоплатците, които се отделят всяка година за реклама на продукта му.
Аргументите „за” облекченията като цяло са ясни, но спорни – туризмът е приоритетен сектор за икономиката, а по-ниската ДДС ставка е необходима, за да се запази неговата конкурентоспособност в ЕС, където в три четвърти от държавите е възприет по-нисък косвен данък за хотелско настаняване.           
От друга страна обаче, данъчната преференция за сектора периодично дава повод на други браншове да лобират за понижаване ДДС за храните, лекарствата, книгите, вестниците и каквото още се сетите. За България, която е възприела единна ДДС ставка, изключението за туризма е създало прецедент, който освен, че ощетява държавната хазна, привилегирова един бизнес за сметка на всички останали и изкуствено изкривява стимулите в икономиката (грубо казано прави по-атрактивно строителството на хотели, отколкото на заводи). Основният резултат от тази политика в крайна сметка е свръх застрояване по морето и зимните курорти, унищожена природа, проблеми с околната среда и стада от пияни скандинавски и британски тийнейджъри, привлечени единствено от евтиния алкохол. Може би е време да се помисли за край на тази спорна политика и премахване на единственото изключение от иначе единната ДДС ставка.