петък, 27 ноември 2009 г.

Заместник-моралът на министрите

Зам.-министърът на външните работи Красимир Костов подаде оставка днес. Причините са лични и са свързани с установената му принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност. Подаването на оставка по принцип се счита за действие, показващо наличието на някакъв морал* и осъзнаване на грешна постъпка. В случая логично изниква въпроса г-н Костов сега ли разбира, че е сътрудничил на ДС, или просто се е надявал тази информация да не излезе наяве в рамките на мандата му?

-------------------------------------------------------------------------------------------------* заради липсата на съдържание думата "морал" не присъства в моя речник, но политиците, включително и от това правителство, много обичат да я използват

сряда, 18 ноември 2009 г.

България - осмата най-слаба икономика в света през 2010 г.?

Колкото икономисти попитате как ще се развива българската икономика през следващата година, толкова различни отговори ще получите. Според министъра на финансите Симеон Дянков БВП на страната ще се свие с 2% през 2010 г. (Проектът за държавен бюджет), ЕК смята, че спадът ще е от 1.1% (прогноза от 3.11), докато от БНБ очакват ръст от 0.5%. EconomyWatch предлага своя и нарежда страната ни на осмо място в класацията на 12-те най-слабо представящи се икономики в света през 2010 г.:

Country Growth Rate
1. Ireland -3.0%
2. Lithuania -3.0%
3. Equatorial Guinea -2.828%
4. Latvia -2.035%
5. Montenegro -1.952%
6. Finland -1.238%
7. Estonia -1.045%
8. Bulgaria -1%
9. Germany -1%
10. Spain -0.714%
11. Netherlands -0.66%
12. Greece -0.6%

Source: GDP Growth Forecast 2010, EconomyWatch.com Economic Statistics Database

вторник, 17 ноември 2009 г.

За банките, лихвите и хорската глупост


Екстравагантният стил на управление на БББ щеше да е относително малка беля, ако понякога не подбуждаше някои крайно неадекватни елементи от обществото към публична изява. С присъщия си словесен размах, с който решава всички държавни и частни проблеми, Бойко помоли банките да намалят с 3 пункта лихвените проценти по кредитите преди десетина дни (http://www.dnevnik.bg/pazari/2009/11/03/809943_kabinetut_pomolil_bankite_da_svaliat_lihvite_po/). От позицията на какъв точно и защо, не стана ясно. Все пак последното нещо, което един министър-председател трябва да прави е да се меси в политиката на частната банкова система. Банките съответно отговориха с някакви полуадекватни контрапредложения към правителството и с това нещата поутихнаха. Но Бойковата инициатива явно е вдъхновила някого -
Трупа особняци, нарекли се Организация за обществена самозащита – ЕДНО иска лихвите по кредитите да бъдат намалени с 2-3% и, забележете, гратисен период за погасяване на задълженията от две години (!?!?).
Кой би по главата тия хора да вземат ипотечни и потребителски кредити, когато очевидно не могат да си го позволят? Когато не гледат какъв договор подписват?? Една от задачите на пазара е да наказва глупавите решения, за да бъдат избягвани в бъдеще. Днес пазарът казва, че привлеченият от банките ресурс е скъп, а рискът – твърде голям. Затова лихвите са високи.
И не е работа нито на разни безделници, още по-малко пък на политици да се бъркат в това. Защото въпреки, че на протестът пред БНБ най-вероятно ще се погледне като на поредната странна изява на лунатици, историята ни е научила, че когато иде реч за банковата система, е добре да подхождаме пестеливо с думите и с действията.

петък, 13 ноември 2009 г.

Как се заобикалят предизборни обещания

Новината, че от 2011 г. здравната вноска ще бъде увеличена с 2 пункта до 10% ме подтикна към няколкоминутни сквернословия и попържни по адрес на новия здравен министър, на финансовия такъв, както и на цялото правителство на ГЕРБ. Причините са няколко и можете да ги степенувате както намерите за добре. Аз ги подреждам в произволен ред:
1) Аз по лекари не ходя поне от две години. Практикувам самолечение, предимно чрез третиране на вътрешните органи със спиртни напитки. Преценил съм, че не ми се бута с разни пенсионери по 3 часа пред лекарския кабинет, само за да бъда нахокан от некадърното Джи Пи, което за болки в коляното от изтъркан хрущял ми предписа 4 вида обезболяващи, които трябваше да купя от една конкретна аптека (не го направих, разбира се); или за да ми бъде отказан преглед в спешното с мотива, че ме е ожилила оса, при положение, че бях паднал и си бях спукал лакътя. Не съм склонен да вярвам, че срещу 20-те лв. на месец, които ще ми бъдат удържани допълнително от заплатата за здравеопазване ще получа повече от гореописаното. Просто защото